Aamulla menin kenneliin katsastamaan tilannetta. Kaikki näytti päällisin puolin olevan kunnossa. Pennut nukkuivat. Mistähän lienen saanut väläyksen, että aloin katselemaan pentuja tarkemmin. 5 ensimmäistä alkoivat heti kuonistelemaan ja kun Iines tuli viereen katsomaan, mitä minä pennuille oikein olen tekemässä, pennut ryömivät maitobaarille päin. Paitsi yksi. Pesueen pienin, vaalea uros jäi nukkumaan, eikä reagoinut tutkisteluuni mitenkään.Sen pää ja kuono olivat ihan märät ja suu oli oudon vihreä. Nenästä kuului korinaa ja sieltä tuli pientä vesikuplaa. Elossa se oli ja laitoin sen Iineksen takajalkojen väliin lämmittelemään ja yritin saada sitä imemään. Se työnsi vain nisän pois. Se oli sellainen kankean veltto. Hieroskelin sitä, mutta se ei siitä sen enempää vironnut. Pientä ojentelua vain. Massu näytti kuin se olisi täysi. Oisko sillä vain niin kylläinen olo... Mutta jos ei olekaan?

Lähdin sisälle tekemään äidinmaidonvastiketta. Punnitsin pennun ja se oli eilis illasta tiputtanut painoa yli 60 g!!! Nyt ei hyvältä näytä....

Sain pennulle hyvästi lisämaitoa, mutta sitten se alkoi kakomaan. Ulos tulivihertävää nestettä ja limaa ja paljon enemmän mitä minä maitoa olin sille saanut jo annettua. Vaaka näytti painonalennusta 6g...

Syötin lisää maitoa ja se tuli saman tien nenästä ulos. Katsoin pennun kitusiin enkä kyllä mitään aukiletta nähnyt. Pentu oli minulla pyyhekäärössä ja mietin mitä tässä olisi enää tehtävissä. Yritin soittaa eläinlääkärille, mutta numero oli varattu. Sitten soitin toiselle kasvattajalle, jolla on kymmenien vuosien kokemus ja pentueista todella paljon kokemusta. Hän vahvisti mietteeni, ettei mitään ole enää tehtävissä. Iines ei tullut edes katsomaan, mitä pennulle olin tekemässä. Soitin isännälle, mikä tilanne on ja ajattelin ääneen kokeilevani maitoa vielä kerran. Pentu oli pyyhekäärössä sylissäni koko ajan. Mutta ei sille enää tarvinnut maitoa tarjota. Se oli antanut periksi ja nukahtanut syliini. Parempi näin. Vihertävä oksennus ja lima antoivat jo osviittaa, että se olisi synnytyksessä saanut sikiövettä sisäänsä ja todennäköisesti sillä oli ainakin siitä keuhkokuume.Tosin vihertävä neste voi olla merkki siitä, että vatsassa on jotain kehityshäiriötä. Voi myös olla, että sillä on nielussa syvemmässä aukile, koska maito tuli nenästä ulos. Joka tapauksessa asialle ei olisi voinut tehdä mitään. Tämä on kasvatustyön inhottavimpia asioita.

Muut 5 pentua (2 urosta ja 3 narttua) ovat hyvin virkeitä ja maitobaari maistuu hyvin. Huokaisen helpotuksesta vasta viikon päästä, jos kaikki ovat silloin vielä yhtä elinvoimaisia.