Johan on taas kulunut aikaa, kun viimeksi päivitin tätä päiväkirjaa....

Harmaarintamalla on ollut täysi tohina päällä. Seuralla on vielä yksi hirvi kaatamatta ja sitten on tältä
syksyltä metsästys ohi. Lunta olemme saaneet jo n. 5 cm, joka tarkoittaa jälkienseurantaa...

***.

Muutama viikko sitten kuulimme kuulumisia C-pentueen isästä Pojusta. Poju oli päässyt haukkumaan karhua 3 tuntia. C-pentueen Topi Jr on myös osoittanut kiinnostusta karhua kohtaan, mutta sitä ei ole tarkoitus viedä tosihommiin kuin vasta parivuoteisena.

***

Pojun silmät peilattiin kesällä jalostustarkastuksen yhteydessä ja sai tulokseksi "tulkinnanvarainen PRA". Huomasin tuloksen jo kesällä ja soittelimme silloin Pojun omistajan kanssa asiasta tarkemmin. Tutkimustila ei ollut täysin pimeä, niinkuin sen pitäisi olla. Eläinlääkäri tuntui olevan epävarma diagnoosistaan, mutta tuollaisen tuloksen hän koiralle laittoi. PRA tarkoittaa verkkokalvon surkautumista ja siitä voi lukea esim. Koirakoplan sivulta (http://www.koirakopla.com/pra.htm). Harmaiden silmiä on alettu vasta viime vuosina tutkia tarkemmin, joten koiran omistajat eivät vielä paljoakaan tiedä eri sairauksista tai niiden tuktimustavoista. Harvalla "perus"koiranomistajalla on tietoa silmäsairauksiin erikoistuneista eläinlääkäreistä, joiden diagnoosiin voi luottaa. Kaikilla eläinlääkäreillä ei nimittäin ole edes oikeutta tutkia silmiä, joten tulisi voida luottaa ell:n ammattitaitoon jos kerta tutkimuslupa on myönnetty.

Pojun omistaja kävi toisella eläinlääkärillä, jolla on enemmän kokemusta silmätutkimuksista. Hän ei löytänyt Pojun silmistä mitään 
silmäsairauteen liittyvää. Pojun silmien takaosassa on arpeutumakudosta, joka johtuu yleensä aiemmasta hoitamattomasta silmätulehduksesta tai kovasta rasituksesta. Meillä aiemmin Pipsalla oli 
vastaavanlainen diagnoosi ja ell kysyi, onko hirvi päässyt potkaisemaan koiraa. Poju sai diagnoosiksi "Ei HC-, PRA- tai RD-muutoksia; PHTVL/PHPV, ei todettu; Verkkokalvolöydöks. tark. määrittelemät". kun silmissä on kaksi vastakkaista diagnoosia, koira otetaan kennelliiton järjestämään silmäpaneeliin.
Siinä kolme eri eläinlääkäriä itsenäisesti tutkii koiran silmät ja antavat siitä diagnoosin. Pojua ei tällaiseen paneeliin huolittu, koska ensimmäinen diagnoosi on tulkinnanvarainen, ei siis " todellinen" tulos.

No entä sitten? Harmaakentällä Pojun diagnoosi on levinnyt kulovalkeana. Joillekin kasvattiemme omistajille on kommentoitu isän kuultuaan, että se silmäsairas... Kasvattajana olen vakuuttunut, että näillä tiedoilla Pojun silmissä ei ole PRA:ta. 
Mikäli se joskus tulee saamaan "oikean" PRA-diagnoosiin on tilanne toinen. Mutta sellaisen diagnoosin saanti/saamattomuus Pojulle on yhtä todennäköistä kuin jollekin muulle. Kennelliitto ja rotujärjestö tulkitsee koiran silmien olevan nykyisten tietojen mukaan terveet.

***

Chili on ollut 2 viikon AVO-kokeessa ja AVO-1 tulos on plakkarissa! Onnea sinne Äetsään!
Hieno juttu! Virallistetaan tiedot, kunhan parin viikon kuluttua tulos on tarkistettu.

***

Göötti-Gallen elämä melkein jo normalisoitui, mutta taitaa jännittävät hetket olla uudestaan esillä.
Nimittäin Pisalla on juoksu meneillään ja pahimmat päivät alkavat olla ohi. Juulin ja Iineksen olemus taas näyttää siltä, että hornoomitaso alkaa kohota....

No entä Milla? Millan kummallakin siskolla on ollut juoksu ja olemme odottaneet sitä Millallekin. Mutta ei. Epäilemme sen aloittavan juoksun kunhan muillakin on. Nyt se ilmoitettiin 2 viikon avo-kokeeseen. Saapas nähdä pääseekö se kokeeseen, vai alkaako juoksu juuri nyt....